Főoldal   |   Rólam   |   Galéria   |   Kapcsolat   |   Society6

A nevem Szűcs Rita. Veszprémben születtem és itt is élek. Óvodás korom óta a kezemhez van nőve a ceruza és azóta már azt is tudom, hogyan kell jól használni. A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában töltött nyolc év alatt lassan fejlődtem, de már akkor kitűntem a többiek közül a rajz iránti szeretetemmel. Tehetségemet akkori rajztanárnőm fedezte fel és próbálta fejleszteni. Neki hála sikerült felkészülnöm a felvételire, ami jó eredménnyel zárult.

Tanulmányaimat a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben folytattam. Nehezen indult a tanulás, de folyamatosan fejlődtem, sok technikát ismertem meg és pár eszköz használatát sikeresen elsajátítottam. Szárnybontogatásomat apróbb próbálkozásokkal kezdtem, óvatosan tapogattam ki az utamat. Több irány felé is kacsintgattam, de mára már majdnem teljesen kiépült az út, amelyen haladnom kell, illetve szeretnék továbbmenni. Stílusom még nem forrt ki teljesen, ám a főbb vonalakat ismerem.

Személyiségemhez, egyéniségemhez hozzátartozik az absztrakt művészet, az egyszerűség, a morbid és kissé horrorisztikus világ, a mitológia egy szűkebb része, az elegancia, a modern stílus, a régies elemek és még sok más. Nehéz lenne röviden összefoglalni mi minden jellemez engem az alkotás során. Rajz terén főleg a ceruza és a tus áll közel hozzám, de emellett a fotózásban, a vers- és történetírásban is kipróbáltam magam. Irodalmi énem versek sokaságát és több történetet szült, utóbbiak közül egy pedig már a kisebb regények terjedelmét is elérte. Egy nap talán könyv is lehet belőle.

A fotográfia szintén régi szerelmem, kiskoromtól fogva próbálkozom vele. Gyorsan tanulok, imádok kísérletezni és szeretek hétköznapi, egyszerű dolgokat szokatlan szemszögből lefotózni. Célom, hogy megdöbbentsem és elgondolkoztassam az embereket. Olyan dolgokat is lefotózok, amik mellett az emberek nap, mint nap elmennek és nem törődnek velük. Én viszont megörökítem egy furcsa nézőpontból, hogy felkapják a fejüket és megnézzék. A lehetőségeim közt ott szerepel ez a fajta művészet is, melyet szintén továbbfejleszthetek kísérleteim során.

A művészet mellett érdekel még az alapszintű csillagászat, filozófia, történelem (főleg a második világháború időszaka), a világ titkai, a zene, a filmek, a japán kultúra és az animék, mangák világa. Összességében véve nagyon sok minden iránt érdeklődöm, különböző intenzitással. Emellé társul még, hogy gyűjtögető ember vagyok, sok mindent összeszedek, de leginkább a kövek, kőzetek keltik fel az érdeklődésemet. Ebben is az egyedit, az érdekest és a szokatlant keresem.

Mint az látható, sokrétű és szerteágazó személyiség vagyok. Álmodozó művészlélek, amit néha nehéz összeegyeztetni az élet komoly területeivel. Az iskola elvégzése után már több időm és lehetőségem van alkotni, és a saját fejem után menni a művészet rejtélyes labirintusában. Nem ismerem a jövőt, de szeretném kibontakoztatni tehetségemet és igazi művésszé válni.

“Mert a kreativitás mindent jobbá tesz.”